A MGT hivatalos szakmai lapja a Gerincgyógyászati Szemle. Elolvasom »

Az MGT rövid bemutatása

2013-07-26 15:16:56

Az MGT rövid bemutatása

A Magyar Gerincgyógyászati Társaság (MGT) 1991-ben Budapesten alakult az Európai Gerinctársaság (European Spine Society) mintájára, mely pedig 1990-ben Zürichben jött létre. A gerincgyógyászat ugyanis számos orvosi és egyéb szakterületet foglal magába, s ebből adódik a kézenfekvő szükséglet e szakterületek jobb együttműködésére. Ezért a MGT tagjai az ortopédek, reumatológusok, ideggyógyászok, radiológusok, rehabilitációs orvosok, idegsebészek, gerinc-sebészek, valamint a gyógytornászok, pszichológusok. A MGT célja, hogy a társ-szakmák összefogásával a gerincbetegek gyógyításának jobbításáért, valamint a megelőzésért dolgozzon: tudományos kutatással, oktatással, ismeretterjesztéssel, konferenciákon történő szakmai nézet-egyeztetésekkel, a közös célokat szolgáló egészségpolitikai tevékenységgel, szakmai kapcsolatépítéssel, hazai és nemzetközi együttműködések kialakításával. A MGT hivatalos szakmai lapja az Ideggyógyászati Szemle.

A MGT 1991 óta folyó életében sok szép és hasznos esemény és munka zajlott, ezek összefoglalása érdekes lenne (ha valamelyik tagunk egyszer megírná).

Jelenleg a konzervatív kezelés hatékonyabbá tételéért három témakörében folytatunk szakmai egyeztetést:

  1. Gyógytornászhoz hozzáférés javítása felnőtt-betegek részére.

  2. Gyógytornászhoz hozzáférés javítása gyermek-betegek részére.

  3. Pszichológushoz hozzáférés javítása a krónikus fájdalom-szindrómában szenvedő betegek részére.

Amint olyan állapotba kerül bármelyik témakörben a szűkebb körben kialakított álláspont, ki fogjuk küldeni a Tagoknak tájékoztatásul – természetesen a véleményüket várva.

(Most azért éppen a konzervatív kezelés ügyeiben gondolkodunk, mert az elnök személye most a konzervatív szakmák közül került ki – előtte és utána újra sebészi elnök volt/lesz – ezzel a bevált módszerrel biztosítjuk, hogy a MGT tevékenysége tükrözze a tagság sokoldalúságát.

 

Kapcsolattartó:

dr. Somhegyi Annamária (tel: 30-202 5317, email: annamaria.somhegyi@bhc.hu )

Budapest, 2013. július 16.

A MGT tagjai az ortopédek, reumatológusok, ideggyógyászok, radiológusok, rehabilitációs orvosok, idegsebészek, gerincsebészek, valamint a gyógytornászok, pszichológusok. A MGT célja, hogy a társ-szakmák összefogásával a gerincbetegek gyógyításának jobbításáért, valamint a megelőzésért dolgozzon: tudományos kutatással, oktatással, ismeretterjesztéssel, konferenciákon történő szakmai nézet-egyeztetésekkel, a közös célokat szolgáló egészségpolitikai tevékenységgel, szakmai kapcsolatépítéssel, hazai és nemzetközi együttműködések kialakításával.

Kérdése van? Elnök: