A MGT hivatalos szakmai lapja a Gerincgyógyászati Szemle. Elolvasom »

Rólunk

Magyar Gerincgyógyászati Társaság

MGT

A Magyar Gerincgyógyászati Társaság (MGT) 1991-ben Budapesten alakult az 1990-es zürichi Európai Gerinctársaság (European Spine Society) mintájára.

A Társaság létrejöttének egyik fontos célkitűzése, hogy előmozdítsa a gerincgyógyászattal foglalkozó különféle szakterületek közötti együttműködést és információátadást. Az MGT tagjai között az ortopédia, reumatológia, ideggyógyászat, radiológia, rehabilitációs orvoslás, idegsebészet, gerincsebészet területein aktív orvosok mellett többek között pszichológusok és fizioterapeuták is jelen vannak.

A társszakmák társasági tagság formájában történő összekötésével a szakmai kapcsolatok építésén, a gerincbetegségek megelőzésének, gyógyításának innovatív és komprehenzív módszertanának fejlesztésén dolgozunk. A kétévente megrendezésre kerülő konferencián a hazai és nemzetközi tudományos kutatások eredményeit mutatják be a szakemberek, a szakmai kerekasztal-beszélgetések során pedig az aktuális egészségpolitikai helyzet és a közös célok is megvitatásra kerülnek.

A gerincgyógyászat szakmai környezete az utóbbi években jelentősen megváltozott, ezekhez a változásokhoz alkalmazkodnunk kell. Elsősorban az Eurospine létrejötte, újrafogalmazott célkitűzései és működési rendje jelent olyan átalakulást, ami figyelmet érdemel. A korábbi European Spine Society (ESS) és European Spinal Deformity Society (ESDS) alapjain létrejött új társaság célja, hogy az európai gerincgyógyászat szakmai kérdéseinek döntéshozatalát aktívan befolyásolja, s ehhez minél több nemzeti társaságra van szüksége tagjai között. A 2014. évi bükfürdői közgyűlésen az MGT egyhangúan szavazott arról, hogy Társaságunk tagja kíván lenni a Eurospine-nak, és megnevezte két hivatalos kapcsolattartóját: Dr. Varga Péter Pált és Dr. Lazáry Áront. A jelenlegi periódusban a funkciót Dr. Rónai Márton látja el.

Az MGT szoros kapcsolatot ápol a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságával, melynek köszönhetően a kétéves kongresszust megelőzően pre-kongresszus formájában magas színvonalú képzés folyik, elsősorban a konzervatív gerincgyógyászat tematikájában.

2015-től az MGT hivatalos szakmai lapja a Gerincgyógyászati Szemle. A folyóirat elsősorban a hazai gerincgyógyászat műtéti és konzervatív terápiás módszereiről, kezelések hatékonyságáról és innovatív technológiákról számol be.

Az MGT hivatalos weboldala: https://mgt.gerinces.hu

Elnök
Pénztáros
Főtitkár
Prof. Dr. Schwarcz Attila
Elnökségi tagok
Benkovics Edit, Dr. Varga Péter Pál

A MGT tagjai az ortopédek, reumatológusok, ideggyógyászok, radiológusok, rehabilitációs orvosok, idegsebészek, gerincsebészek, valamint a gyógytornászok, pszichológusok. A MGT célja, hogy a társ-szakmák összefogásával a gerincbetegek gyógyításának jobbításáért, valamint a megelőzésért dolgozzon: tudományos kutatással, oktatással, ismeretterjesztéssel, konferenciákon történő szakmai nézet-egyeztetésekkel, a közös célokat szolgáló egészségpolitikai tevékenységgel, szakmai kapcsolatépítéssel, hazai és nemzetközi együttműködések kialakításával.

Kérdése van? Elnök: