A MGT hivatalos szakmai lapja a Gerincgyógyászati Szemle. Elolvasom »

Beszámoló a szülők tájékoztatásának idei eseményeiről a mindennapi testnevelés megfelelő minőségű működésének segítésére

2014-05-03 18:16:53

Beszámoló a szülők tájékoztatásának idei eseményeiről a mindennapi testnevelés megfelelő minőségű működésének segítésére

A Magyar Gerincgyógyászati Társaság prevenciós munkájának előterében idén a mindennapi testnevelés szülői támogatásának elősegítése állt. (Ezzel azt kívánjuk elérni, hogy a sok éves küzdelem után végre elért mindennapi testnevelés valóban „hozza” a várt egészséghatásokat, amihez a szülők otthoni támogató-segítő hozzáállása is szükséges.)

A 2012/13-as tanévben 8 szülői tájékoztató fórumot tartottunk országszerte az Eduvital Nonprofit Egészségnevelő Társasággal és a Csont és Ízület Évtizeddel közösen, elsősorban cigány szülőkhöz jutottunk el Mezei Istvánnak, a cigány fociválogatott edzőjének segítségével. Hasznos lett volna, ha a helyi médiumok felerősítették volna mondandónkat, de erre csak 2 alkalommal kerülhetett sor. A tapasztalatok alapján a 2013/14-es tanévben az elektronikus médiumok útján szerettük volna a szülőket elérését hatékonyabbá tenni. Erre az első alkalmat a Somogy TV 2013. december 3-i félórás műsora teremtette meg, ebben a műsorvezető kérdései nyomán minden lényeges tudnivalóra ki tudtunk térni. Ezt a félórás műsort a szülői szervezeteknek megküldtük, közülük a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) saját elektronikus levelezőrendszerében országszerte továbbította tagjai, tagszervezetei részére. 2014. januárban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Közszolgálati Főszerkesztőségének vezetőjéhez fordultam segítségért, s ezt követően az alábbi megjelenési lehetőségekkel élhettem:

Így az országos médiumok segítségünkre voltak, a tőlük telhetőt megtették.

Ezt követően a Magyar Távirati Iroda (MTI) volt segítségemre, s az alábbi vidéki televíziók ill. rádiók adtak további lehetőségeket a szülők megnyerésére, tájékoztatására:

Még április 30.-án a Csaba TV-ben (Békéscsaba) lesz alkalmam a mindennapi testnevelésről tájékoztatást adni.

 

Az országos médiumokban többnyire igen rövid időm volt, de ezeket a műsorokat országszerte nézik, s a fő üzeneteket meg tudtam mondani e műsorokban. A vidéki médiumok mindegyikének műsorait több tízezer néző követi (a szomszédos településeken is sugározzák és a legtöbb műsort 1-1 héten át többször ismétlik is). Így összességében azt mondhatjuk, hogy az országos és a helyi elektronikus médiumok derekas segítségével az idei tanévben sikeresebbek lehettünk a szülők mindennapi testnevelés mellé állítását illetően.

2014. április 26. Dr. Somhegyi Annamária

 

A MGT tagjai az ortopédek, reumatológusok, ideggyógyászok, radiológusok, rehabilitációs orvosok, idegsebészek, gerincsebészek, valamint a gyógytornászok, pszichológusok. A MGT célja, hogy a társ-szakmák összefogásával a gerincbetegek gyógyításának jobbításáért, valamint a megelőzésért dolgozzon: tudományos kutatással, oktatással, ismeretterjesztéssel, konferenciákon történő szakmai nézet-egyeztetésekkel, a közös célokat szolgáló egészségpolitikai tevékenységgel, szakmai kapcsolatépítéssel, hazai és nemzetközi együttműködések kialakításával.

Kérdése van? Elnök: