A MGT hivatalos szakmai lapja a Gerincgyógyászati Szemle. Elolvasom »

Levél Marekné dr. Pintér Arankának (2013. március)

2015-01-20 17:45:58

Levél Marekné dr. Pintér Arankának (2013. március)
Tisztelt Elnök Asszony!

A mindennapi testnevelés felmenő rendszerű bevezetéséért az egészségügy részéről sokan és sokat küzdöttünk, nagyon örülünk, hogy a 2011. évi köznevelési törvény előírása alapján végre valósággá válik – hiszen nemcsak gyermekeink jobb egészségét, de még eredményesebb tanulásukat, jobb boldogulásukat is szolgálja.

Nem mindegy azonban, hogyan valósul meg a mindennapi testnevelés. Ezért a mindennapi testnevelés egészséghatásaiban érintett számos más orvosi szakmai társasággal és védőnőkkel közösen 2012 nyarán megfogalmaztuk és Balog Zoltán miniszter úrnak, valamint Hoffmann Rózsa államtitkár asszonynak megküldtük azokat az orvosi elvárásokat, melyek teljesülése esetén várható a mindennapi testnevelés kellő hatása az egészségre. A szülői szervezetekkel is együttműködve a szülői ajánlásokat is megküldtük. Örömmel olvastam a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ honlapján az Ön hitvallását. Bizonyos vagyok, hogy a kooperációs hálózati munkaforma meghozza azt a rég várt eredményt, hogy minden gyermek, tanuló hozzájusson azokhoz az iskolai tevékenységekhez, melyekre egészséges felnövekedéséhez mindannyiuknak szüksége van. Ezt a nemzeti köznevelésről szóló CXC törvény is messzemenően elősegíti, amikor a gyermekek, tanulók egészséges testi-lelki-értelmi fejlődésére helyezi az egyik fő hangsúlyt (erről szóló tanulmányom a Népegészségügy c. szakmai folyóirat 2012. októberi számában jelent meg, de olvasható a www.gerinces.hu honlapon is). Mindezek miatt a fent említett két levelet és mellékleteit elküldöm Önnek azzal a kéréssel, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is segítse elő a mindennapi testnevelés hatékony megvalósítását. Ha jónak látná, örömmel jönnék el Önhöz vagy munkatársához, hogy minderről együtt gondolkozhassunk. Szép munkájához sok sikert, jó egészséget kívánok. Budapest, 2013. március 13. Üdvözlettel: Dr. Somhegyi Annamária Ph.D. Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgató Országos Gyermekegészségügyi Intézet szakértője 1126 Budapest, Királyhágó u. 1-3. annamaria.somhegyi@bhc.hu Telefon: 30-202 5317

A MGT tagjai az ortopédek, reumatológusok, ideggyógyászok, radiológusok, rehabilitációs orvosok, idegsebészek, gerincsebészek, valamint a gyógytornászok, pszichológusok. A MGT célja, hogy a társ-szakmák összefogásával a gerincbetegek gyógyításának jobbításáért, valamint a megelőzésért dolgozzon: tudományos kutatással, oktatással, ismeretterjesztéssel, konferenciákon történő szakmai nézet-egyeztetésekkel, a közös célokat szolgáló egészségpolitikai tevékenységgel, szakmai kapcsolatépítéssel, hazai és nemzetközi együttműködések kialakításával.

Kérdése van? Elnök: