A MGT hivatalos szakmai lapja a Gerincgyógyászati Szemle. Elolvasom »

Leveleink tagtársainknak - 2012. december 19.

2013-11-11 12:36:09

Leveleink tagtársainknak - 2012. december 19.

Kedves Tagtársaim!

Kedves Pártoló Tagjaink!

    A Magyar Gerincgyógyászati Társaság 2012. december 8-i Közgyűlésének döntése szerint a Társaság elnöksége megújult: elnök: Dr. Somhegyi Annamária főtitkár: Dr. Veres Róbert pénztáros: Dr. Varga Péter Pál elnökségi tag: Dr. Skaliczky Zoltán (előző elnök).   Vadonatúj elnökként a Közgyűlésen résztvevőknek köszönöm szavazataikat, igyekezni fogok a bizalomnak megfelelni. Mai világunkban a kapcsolattartás egyszerű, hatékony módja az elektronikus levelezés. Ezért így szeretném én is az ügyeinket vinni. Mostani levelem mellékleteként elküldöm a bükfürdői előadások Asszisztenciától megkapott absztakt-gyűjteményét, mivel azt papíron kinyomtatva most nem vehettük kézbe.   Dr. Varga Péter Pál felajánlotta a www.gerinces.hu honlapot a Társaság céljaira. Ezért az absztraktok gyűjteményét oda is kitesszük. A honlapon kialakítandó speciális felületen – regisztrációt követően – a MGT tagok egymással is érintkezhetnek majd. E felület január elejétől fog rendelkezésünkre állni.   Most aktuálisan abban az ügyben kérem és várom a Tagok és Pártoló Tagok beírásait a www.gerinces.hu honlap megfelelő felületére (a honlap főoldalán felül, a „Keresés” ablak alatt közvetlenül: „Fórum”), hogy a saját családjuk és egyéb ismerőseik körében milyen tapasztalataik vannak a mindennapi testnevelés megvalósulásáról. Ezt ugyanis sokéves küzdelem után a mostani kormány végre bevezeti, mégpedig felmenő rendszerben, vagyis 2012. szeptembertől az 1, 5. és 9. évfolyamon, a jövő tanévben az 1, 2, 5, 6, 9, 10. évfolyamon lesz kötelező, és így tovább, míg 4 év múlva már minden évfolyamon kötelező lesz. - Nem mindegy azonban, hogyan valósul meg a mindennapi testnevelés. Ezért számos más orvosi szakmai társasággal közösen idén nyáron megfogalmaztuk és az oktatásért felelős miniszternek, államtitkárnak megküldtük azokat az orvosi elvárásokat, melyek teljesülése esetén várható a kellő egészség-hatás, sőt, a szülői szervezetekkel együttműködtünk, és a szülők ajánlásait is beküldtük. Mindezt a www.gerinces.hu honlapon megnézhetik kedves Tagtársaim. – A bevezetés mellett tornatermek építése is szükséges, ezt a kormányzat is így látja és ez meg is fog történni. Mégis bizonyára még sokáig nem lesz elég tornaterem, ezért az iskoláknak más módon kell megoldaniuk a mindennapi testnevelés helyszínét. Ennek segítésére szeretném összegyűjteni Tagtársaim és más orvosi társaságok tagjainak tapasztalatait, esetleges jobbító javaslatait. Az így szerzett tapasztalatokat a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületével közösen fogjuk tudni használni.   A konzervatív kezelés alábbi, jelenleg hiányos elemeinek jobb elérhetősége érdekében kívánunk a MGT részéről lépéseket tenni:
  1. Iskolai utazó gyógytornász, mint új szereplő létrehozása és finanszírozása, hogy a gerincbeteg (és egyéb mozgásszervi beteg) tanulók az iskolájukban kapjanak gyógytorna-kezelést heti 2 alkalommal. (Jelenleg a gerincbeteg gyerekeknek az egészségügybe kellene elmenniük, amit nagyon sok esetben nem tesznek meg, vagy ha igen, utána nem végzik az otthoni gyógytornájukat – így kezeletlenül maradnak.)
  2. Gyógytornász közelvitele az ellátandókhoz: a háziorvosi praxisközösség tagja legyen a gyógytornász is.
  3. Pszichológus közelvitele a krónikus fájdalomtól szenvedő ellátandókhoz: a háziorvosi praxisközösség tagja legyen a pszichológus is.
Mindhárom témakörben szinte nyitott ajtókat döngetünk, de persze még sok munkát el kell végeznünk, amíg az OEP által befogadott, elterjedt kezelésekké válnak. Kérem a három téma bármelyikében érintett Tagtársakat és Pártoló Tagokat, hogy emailben jelezzék, ha részt kívánnak venni e munkákban. Az együttműködés formája főleg az elektronikus munka lesz, de valószínűleg szükség lesz néha személyes találkozókra is.   Kedves Tagtársak, kedves Pártoló Tagok! Köszönöm együttműködésüket előre is és örömmel várom bejegyzéseiket a honlapon, ill. villanyleveleiket a címemen: annamaria.somhegyi@bhc.hu . Telefonszámom: 30-202 5317, hívásaikat mindig örömmel fogadom.   Budapest, 2012. december 19.   Áldott Karácsonyt és boldog új évet kívánok Mindannyiójuknak szeretettel: Dr. Somhegyi Annamária Ph.D. MGT elnök  

A MGT tagjai az ortopédek, reumatológusok, ideggyógyászok, radiológusok, rehabilitációs orvosok, idegsebészek, gerincsebészek, valamint a gyógytornászok, pszichológusok. A MGT célja, hogy a társ-szakmák összefogásával a gerincbetegek gyógyításának jobbításáért, valamint a megelőzésért dolgozzon: tudományos kutatással, oktatással, ismeretterjesztéssel, konferenciákon történő szakmai nézet-egyeztetésekkel, a közös célokat szolgáló egészségpolitikai tevékenységgel, szakmai kapcsolatépítéssel, hazai és nemzetközi együttműködések kialakításával.

Kérdése van? Elnök: