A MGT hivatalos szakmai lapja a Gerincgyógyászati Szemle. Elolvasom »

Mennyire fittek a gyerekeink a tanév végén? – Hajrá, nyári mozgásprogramok!

2015-06-29 09:24:49

Mennyire fittek a gyerekeink a tanév végén? – Hajrá, nyári mozgásprogramok!

A mindennapi testnevelés törvényi előírásának elérése hosszú népegészségügyi küzdelmet követően végre megtörtént 2011-ben, és fokozatos bevezetés után a 2015/16-os tanévben már minden tanuló részesülni fog benne. Lényeges, hogy a testnevelés az egészségfejlesztési kritériumoknak megfelelően történjen (ld. http://gerinces.hu/wp-content/uploads/2014/05/Mt-egfejl-krit-Népegészségügy-2014_1-szám.pdf ).

 

Ennek segítésére a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kitűnő munkát végzett a TÁMOP-3.1.13-12-2013-0001 kódjelű kiemelt projekt keretében: több, mint 8000 testnevelő pedagógus vehetett részt nagy tetszést arató, színvonalas továbbképzéseiken, melyeken a testnevelők megismerkedtek a mai gyermekek egészségi állapotához illeszkedő testnevelési és pedagógiai-pszichológiai módszerekkel. A MDSZ elkészítette a Testnevelés Módszertani Könyvek sorozatot, melyet 2015. májusában eljuttattak minden iskolába. A 7 darabból álló, szép kiállítású, jól forgatható kiadvány-sorozat az egészség szempontjából igen fontos tudnivalókkal ismerteti meg a testnevelőket:

 

A MDSZ mindezeken túl elkészítette a törvényben előírt egységes fizikai fittségmérés új módszerét (NETFIT), a továbbképzéseken erre is felkészítették a testnevelőket. Az egységes fittségméréshez szükséges korszerű mérőeszközöket eljuttatták minden iskolába ill. köznevelési tagintézménybe. A testnevelők a törvényi előírásnak megfelelően 2015. május folyamán elvégezték az országosan egységes fittségmérést, melynek különböző szinteken összesített eredményeit a MDSZ honlapján (www.mdsz.hu ) bárki megtekintheti. Az adatokból leginkább az lepi meg az orvost, hogy a kisebbek még sokkal-sokkal fittebbek, mint a nagyobbak. A felmért 10-18 éves korú 750.000 diák közt a 10 éves fiúk 77%-a, a 10 éves lányok 72%-a fitt, míg a 18 éves fiúknak már csak 37%-a, a 18 éves lányoknak pedig már csak a 20%-a fitt!

Ehhez még hozzá teszem, hogy a testnevelők régi és általános tapasztalata, hogy a gyerekek a nyári szünetből rosszabb fizikai állapotban kerülnek vissza az iskolába - a nagy nyári szabadság idején úgy látszik még több időt töltenek ülve, és még kevesebbet mozognak, mint a tanítási időben.

Mindezt egybevetve a szülőknek lelkére szeretnénk kötni: az eddigieknél még jobban oldják meg a gyermekeik mozgásgazdag nyári programját!

Szerencsére sok-sok kitűnő lehetőséget kínálnak pl. az Erzsébet-táborok azon gyermekek részére is, akiknek szülei segítségre szorulnak az értékes nyaralás megszervezésében, kifizetésében.

 

Budapest, 2015. június 12.

Dr. Somhegyi Annamária Ph.D.

 

A MGT tagjai az ortopédek, reumatológusok, ideggyógyászok, radiológusok, rehabilitációs orvosok, idegsebészek, gerincsebészek, valamint a gyógytornászok, pszichológusok. A MGT célja, hogy a társ-szakmák összefogásával a gerincbetegek gyógyításának jobbításáért, valamint a megelőzésért dolgozzon: tudományos kutatással, oktatással, ismeretterjesztéssel, konferenciákon történő szakmai nézet-egyeztetésekkel, a közös célokat szolgáló egészségpolitikai tevékenységgel, szakmai kapcsolatépítéssel, hazai és nemzetközi együttműködések kialakításával.

Kérdése van? Elnök: