A MGT hivatalos szakmai lapja a Gerincgyógyászati Szemle. Elolvasom »

Sikerek a 2021-es OTDK-án

2021-04-16 21:00:05

Sikerek a 2021-es OTDK-án

Az Országos Gerincgyógyászati Központ In Silico Biomechanikai Laborjának kutatói újabb sikereket értek el témavezetőik, Dr. Éltes Péter és Dr. Lazáry Áron vezetésével.

Turbucz Máté kutatómérnök, PhD hallgató I. helyezést ért el az OTDK Traumatológia, ortopédia, idegsebészet szekciójában A Closed Loop sacrectomia utáni lumbopelvicus stabilizációs rendszer in silico biomechanikai vizsgálata végeselem módszer felhasználásával című előadásával.

Előadásában bemutatta, hogy a végeselem analízis eredményei alapján az intézetünkben kifejlesztett Closed Loop rekonstrukciós rendszer optimális erőátvitelt biztosít a lumbális gerinc és medence között a rigid rendszerekkel szemben. A létrehozott modell nagymértékben segíti a sacrectómiára váró betegek egyénspecifikus műtéti tervezését.

Hajnal Benjámin, a Semmelweis egyetem végzős orvostanhallgatója, TDK hallgató különdíjat kapott az OTDK Képalkotó diagnosztika szekciójában Új módszer CT-alapú virtuális 3D lumbális gerinc modellek álló röntgenfelvételhez illesztésére című előadásával.

Előadásában bemutatta, hogy a CT alapján előállított lumbális gerinc modellek álló röntgenfelvételhez való hozzáillesztésére intézetünkben kifejlesztett új módszer pontos és reprodukálható, ezáltal elősegíti a megbízható számítógépes klinikai vizsgálatok végzését, és további fejlesztések alapjául szolgálhat.

A MGT tagjai az ortopédek, reumatológusok, ideggyógyászok, radiológusok, rehabilitációs orvosok, idegsebészek, gerincsebészek, valamint a gyógytornászok, pszichológusok. A MGT célja, hogy a társ-szakmák összefogásával a gerincbetegek gyógyításának jobbításáért, valamint a megelőzésért dolgozzon: tudományos kutatással, oktatással, ismeretterjesztéssel, konferenciákon történő szakmai nézet-egyeztetésekkel, a közös célokat szolgáló egészségpolitikai tevékenységgel, szakmai kapcsolatépítéssel, hazai és nemzetközi együttműködések kialakításával.

Kérdése van? Elnök: